Αν ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώνει στις επιφάνειες, τι σημαίνει αυτό για τα πακέτα που παραδίδονται στην πόρτα μας; Και παραδίδονται πια με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς όλοι αποφεύγουμε να βγαίνουμε από το σπίτι για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Τι γίνεται όμως με όλα αυτά τα δέματα που καταφτάνουν μαζικά; Τα υποδεχόμαστε με το αντισηπτικό μαντιλάκι στο χέρι και τη μάσκα στο πρόσωπο;
Όχι. Όπως μας λέει ο αμερικανικός CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων), ο κίνδυνος να κολλήσεις κορωνοϊό από τέτοιες επιφάνειες είναι πολύ μικρός, καθώς τα πακέτα ταξιδεύουν για μέρες.
Κάτι αντίστοιχο ισχυρίζεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρατηρώντας ότι ένα δέμα εκτίθεται σε διαφορετικές συνθήκες, κι έτσι είναι απίθανο να παραμένει μολυσμένο. Κρίνοντας έτσι επίσης χαμηλό το ρίσκο για μόλυνση από χαρτονένιες επιφάνειες, στις οποίες ζει ο ιός για 24 ώρες.
Τι γίνεται όμως με τα δέματα που καταφτάνουν την ίδια μέρα; Με δεδομένο ότι ξέρουμε πια πως ο κορωνοϊός ζει σε κάποιες επιφάνειες ακόμα και για μέρες; Σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), είναι ασφαλές να παραγγέλνουμε delivery και τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν, μας λέει, ενδείξεις ότι μεταδίδεται μέσω τροφίμων και συσκευασιών και σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος κρίνεται πολύ μικρότερος από το να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους βγαίνοντας έξω. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας όταν έρθουμε σε επαφή με δέματα και παραδόσεις delivery.