‘Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πως καθιερώθηκε η ημέρα αυτή ως “γιορτή του έρωτα”;
Αν και δεν είναι λίγοι όσοι την απορρίπτουν, ως γιορτή άνευ ουσίας, που «επινόησαν» οι ανθοπώλες και οι ζαχαροπλάστες για να αυξήσουν τις πωλήσεις σε μια κατά τ’ άλλα νεκρή από γιορτές περίοδο, κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γίνονται αμέτρητες προτάσεις γάμου σε όλο τον κόσμο.
Κι όμως, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει ιστορική βάση, ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα κρύβεται πίσω του μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες όλων των εποχών.Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε γεννήθηκε. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ., και πως υπάρχει πραγματικός λόγος που έχει συνδεθεί το όνομά του με τους ερωτευμένους.
Βρισκόμαστε στη Ρώμη επί αυτοκρατορίας Κλαυδίου Β΄ (3ος αιώνας μ.Χ.). Ο γάμος για πολλούς νέους άντρες απαγορεύεται διά νόμου, προκειμένου να μην τους αποσπά από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.Ένας ιερωμένος στη Ρώμη όμως, ο Βαλεντίνος, παντρεύει στα κρυφά τα νέα ερωτευμένα ζευγάρια. Όταν ο αυτοκράτορας το μαθαίνει, προσπαθεί να τον προσηλυτίσει στον παγανισμό.
Ο Βαλεντίνος αντιστέκεται και τότε καταδικάζεται σε μαρτυρικό θάνατο. Τις μέρες που παραμένει στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεσή του, ερωτεύεται την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του. Μια μέρα πριν πεθάνει, έγραψε ένα ρομαντικό γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».
Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.