Το Έτερος Εγώ άλλαξε τα δεδομένα σε ότι γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια για την ελληνική μυθοπλασία και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητίσει κανείς. Ξεκίνησε ως ταινία και συνέχισε ως σειρά που λατρέψαμε όλοι μας με πάθος! Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, βγήκε στις αίθουσες το 2016 και όλοι μας μιλούσαμε εξ’ αρχής για ένα αστυνομικό θρίλερ που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες ξένες παραγωγές.
Η ιστορία εξελισσόταν με κεντρικό ήρωα έναν εκκεντρικό και μοναχικό εγκληματολόγο που αναλαμβάνει να βοηθήσει την ελληνική αστυνομία στην εξιχνίαση πέντε τελετουργικών δολοφονιών με κοινό χαρακτηριστικό τους τα αρχαία ρητά του Πυθαγόρα. Ωστόσο η κυκλοφορία της συνέπεσε με ένα κάπως περίεργο χρονικό συσχετισμό, αφού τότε έγιναν στην χώρα κάποια εγκλήματα, τα οποία οδήγησαν σε ένα μπέρδεμα και κατ’ επέκταση μια αναπάντεχη για την πορεία της ταινίας απόφαση. Την εσπευσμένη δηλαδή απόσυρσή της. Αφορμή για αυτό ήταν μια δολοφονία και μια απόπειρα δολοφονίας οδηγών ταξί στην Αθήνα την περίοδο που η ταινία βγήκε στις αίθουσες. Και η αιτία, ένα περιστατικό κατά την προβολή της σε κινηματογράφο της πρωτεύουσας και σε μια συζήτηση με το σκηνοθέτη που ακολούθησε. «Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό, όταν γράφατε το σενάριο, πως θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον να κάνει κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή;» ρώτησε ένας θεατής. «Όχι» απάντησε ο Τσαφούλιας «κάτι τέτοιο δεν πέρασε από το μυαλό μου όταν έγραφα το σενάριο, διότι δεν κάνω ρεπορτάζ. Κάνω μυθοπλασία». Όταν μετά η δολοφονία και η απόπειρα θα απασχολούσαν τις αρχές, τον τύπο και την κοινή γνώμη, κάποιοι θυμήθηκαν το περιστατικό και ξάφνου όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν αυτός ο συγκεκριμένος θεατής είχε σχέση με τα εγκλήματα.
Και ξάφνου όλα έγιναν ένας παράξενος μονόδρομος. «Προκειμένου να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου στην προσπάθεια μας να συνδράμουμε στις έρευνες, αποσύρουμε την ταινία» δήλωσε ο δημιουργός της και όλοι σκέφτηκαν «τι κρίμα» γι’ αυτό το άδοξο τέλος.
Όμως μια επιτυχία δεν θάβευεται ότι και αν κάνεις… Έτσι το 2019 η ταινία έγινε σειρά μέσα από την COSMOTE TV. Οκτώ επεισόδια που έκαναν πραγματικό χαμό και μέσω τον οποίων γνωρίσαμε καλύτερα τον Δημήτρη Λαϊνη που με την κατά κοινή ομολογία συγκλονιστική ερμηνεία του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, είναι ένας από τους τηλεοπτικούς χαρακτήρες που δύσκολα θα ξεχάσουμε. Φυσικά μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς ακολούθησε και ο δεύτερος κύκλος που μάλιστα ήταν ακόμη καλύτερος. Ο Θησέας γίνεται το Ερπετό και με εππιροές από ταινίες όπως ο Συλλέκτης Οστών, το Seven και οι Συνήθεις Ύποπτοι ξεχωρίζει από τα πρώτα κιόλας επεισόδια. Οι χαρακτήρες είναι πιο ολοκληρωμένοι, η ιστορία πιο δεμένη με ωραίες ανατροπές. Η ταινία απογειώνεται μέσα από το youtube και η σειρά φυσικά… «σπάει ταμεία»,
Μπαίνοντας στο 2022 ο τρίτος και τελευταίος κύκλος είναι γεγονός. Πέρα από τους Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Πέτρο Λαγούτη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Άννα Μενενάκου, Μάνο Βακούση, Σπύρο Παπαδόπουλο, Κατερίνα Διδασκάλου, Δημήτρη Καπετανάκο, Τάσο Νούσια και Κόρα Καρβούνη προστίθενται και νέοι ηθοποιοί. Γιάννης Μπέζος, Κώστας Αρζόγλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Χρονοπούλου, Ηλίας Λογοθέτης, Αντίνοος Αλμπάνης, Κρατερός Κατσούλης, Στράτος «Stan» Αντιπαριώτης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Σωτήρης Χατζάκης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Αθηνά Τσιλύρα, Σοφία Πανάγου κ.α.
Στα δύο πρώτα επεισόδια η ιστορία χτίζεται χωρίς μεγάλες ταχύτητες και με διάχυτο συναισθηματισμό λόγω της απώλειας του χαρακτήρα που είδαμε στο κλείσιμο του δεύτερου κύκλου και θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν αναμενόμενο. Εξάλλου χρειάζεται πάντα χρόνο προκειμένου να γνωρίσουμε καλά τους χαρακτήρες ώσπου να… αρχίσει το party!
Μια έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών, ένα καμένο σώμα, μια ιστορία κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, μια νέα προϊσταμένη και η προσπάθεια του Λαϊνή να ξεπεράσει τη μεγάλη του απώλεια, είναι οι κεντρικοί άξονες των δύο πρώτων αυτών επεισοδίων. Και οι αναπάντεχες συμμετοχές, του Εθνικού Σωτήρη Χατζάκη στον ρόλο του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών ή του Stan σε ρόλο dealer κάνουν την ιστορία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα…