Βρισκόμαστε ήδη στον Δεκέμβριο και πολλά φυλλοβόλα είδη δεν έχουν χάσει ακόμα τα φύλλα τους! Είναι όμως χειμώνας και ο κήπος μας έχει σαφώς λιγότερες δουλειές και ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Ουσιαστικά αυτό που κυρίως κάνουμε τώρα είναι να προετοιμάσουμε και να προφυλάξουμε τα φυτά και τα δέντρα μας από τις θεωρητικά δύσκολες καιρικές συνθήκες της εποχής: κρύο, χιόνι, αέρα, παγετό κλπ. Παράλληλα, φυτεύουμε τα χειμωνιάτικα κηπευτικά, τους ανοιξιάτικους βολβούς, δέντρα και θάμνους, αλλά και τις υπέροχες τριανταφυλλιές και όλα αυτά φυσικά με την βοήθεια των ειδικών, στο Αγροτικό Σπίτι!
Τι μπορώ να φυτέψω
Κηπευτικά
Σε προστατευμένο σπορείο: μπιζέλια, ρεβίθια, ραπανάκια, καρότα, σπανάκι, μαρούλια, διάφορες σαλάτες, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα. Συνεχίστε τις φυτεύσεις με σκόρδα και κρεμμύδια.
Βολβοί
Ολοκληρώστε τη φύτευση βολβών με υάκινθους, νάρκισσους, ανεμώνες, κρόκους, λίλιουμ, ίριδες, φριτιλλάρια, αμαρυλλίδες, χιονόδοξες, γάλανθους, καμάσια, άλλιουμ, φρέζες, νεραγκούλα, μούσκαρι, σκίλλα, nectaroscordum και τουλίπες.
Θάμνοι – δέντρα – αναρριχώμενα
Συνεχίστε τη φύτευση θάμνων, δένδρων αλλά και κωνοφόρων, πεύκα, κυπαρίσσια, τούγιες και ευκαλύπτους. Φυτέψτε καρποφόρα δέντρα όπως μηλιά, αχλαδιά, φουντουκιά, συκιά, φραγκοσυκιά, ακτινιδιά, κερασιά, δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή όπως πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, λάιμ, καλλωπιστικά όπως πικροδάφνη, κέστρο, δεύτζια, ποτέντιλα, μανώλιες, φορσύθια, ανισοντόντεα, καλλιστήμονα, φούξια, στερλίτσια, σπειραία, ασκλέπια, σέννα, μπρουγκμάνσια, τάμαριξ, γκρέβια, βειγκέλια, βιβούρνο, αβούτιλο, πολύγαλα, πασχαλιά, καμέλια, ιβίσκο και αναρριχώμενα όπως βίνκα, αγιόκλημα, μπιγκόνια, γλυτσίνια, πασσιφλόρα, γιασεμί, βουκαμβίλια, ιπομέα, κληματίδες, ορτανσίες και παρθενόκισσο.
Μην ξεχνάτε τους καρποφόρους θάμνους όπως η βατομουριά, το φραμπουάζ, το κόκκινο και το μαύρο φραγκοστάφυλο, το κρανμπερι, το μύρτιλλο, το λύκιο, το λαγοκέρασο αλλά και τις όμορφες τριανταφυλλιές.
Δουλειές του μήνα
Ολοκληρώστε τη φύτευση των ανοιξιάτικων βολβών. Οι βολβοί που φυτέψατε στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουν ήδη βλαστήσει. Περιποιηθείτε τους ανασκαλεύοντας ελαφρά το χώμα για να αεριστούν και αν πρόκειται για ψηλά λουλούδια όπως οι φρέζες ή οι ίριδες, φτιάξτε κάποια στηρίγματα που θα κρατήσουν όρθια τα φύλλα τους.
Σκάψτε το χώμα του κήπου αν είναι στεγνό, ώστε να βοηθήσετε στον αερισμό και στην ανανέωσή του.
Συνεχίζετε να φυτεύετε νέα φυτά, να σπέρνετε χειμωνιάτικα λαχανικά και ανθοφόρα της άνοιξης, φτάνει το χώμα να μην είναι παγωμένο ή πολύ βρεγμένο. Σπέρνετε ευαίσθητα λαχανικά και τροπικά φυτά μέσα στο σπίτι ή στα μίνι θερμοκήπια.
Προστατεύετε τα φυτά από το κρύο, ιδιαίτερα τα νεαρά. Καθαρίζετε τα κλαδιά των φυτών από το χιόνι για να μη σπάσουν και σκεπάζετε το χώμα τους με παγομωνοτική προστασία ή ξερά φύλλα. Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο όσα φυτά δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, τοποθετώντας τα σταδιακά σε διάφορες θέσεις για να προσαρμοστούν σιγά-σιγά στις διαφορετικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στην νέα τους θέση.
Φυτά που μεγαλώνουν για χρόνια στο μπαλκόνι σας χειμώνα-καλοκαίρι μπορούν να παραμείνουν και πάλι έξω, μετακινήστε τα όμως πιο κοντά στους τοίχους, ώστε να τα προστατέψετε από τον κρύο αέρα και τις δυνατές βροχές. Καλό είναι να κατεβάζετε τις τέντες όταν βρέχει δυνατά.
Σκεπάστε με παγομονωτικές σακούλες τα φυτά που δεν μπορείτε να μετακινήσετε ώστε να τα προστατέψετε σε περίπτωση παγωνιάς.
Στερεώστε καλά τις πέργκολες και τα κλαδιά των αναρριχώμενων φυλλοβόλων φυτών σας πάνω σ’ αυτές ώστε να μην σπάσουν με τον αέρα. Τώρα είναι πιο εύκολο να κάνετε αυτή τη δουλειά γιατί έχουν πέσει τα φύλλα και έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Για τον ίδιο λόγο, δέστε τα ψηλά φυτά σας σε στηρίγματα και στερεώστε καλά τις ελαφριές γλάστρες ώστε να μην αναποδογυρίσουν και σπάσουν τα φυτά σας. Ακόμα, θα γλυτώσετε και από πολύ καθάρισμα.
Ελαττώστε ή διακόψτε τη λίπανση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού.
Ενσωματώστε οργανική ουσία, όπως χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ στο χώμα των φυτών για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και να αποφύγετε μύκητες εδάφους που θα χαλάσουν τα φυτά σας.
Όταν σταματήσει η ανθοφορία των εποχιακών φυτών π.χ. κυκλάμινο, μην τα πετάξετε! Μπορείτε να τα διατηρήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες μας ώστε να ανθίσουν και του χρόνου τα Χριστούγεννα.
Ολοκληρώστε το κλάδεμα φυτών που είναι σε λήθαργο, όπως φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι. Χρησιμοποιήστε τα κομμένα λεπτά κλαδάκια και τα φύλλα στο σωρό της κομπόστας σας.
Μην ξεχνάτε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά μέσα στο σπίτι και να ελαττώσετε τη λίπανση. H θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και οι χώροι μας δεν αερίζονται καλά. Μπορείτε ακόμα και να ψεκάζετε τα φύλλα τους με καθαρό νερό.
Ελέγχετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες εξωτερικού χώρου γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας. Αν μπορείτε, τοποθετήστε ένα τούβλο ή πήλινα κεσεδάκια κάτω από τη γλάστρα σας μέσα στο πιατάκι ώστε ο πάτος της γλάστρας να μην πατάει σε νερό ακόμα κι αν βρέχει συνεχώς.
Σκάψτε καλά τα αυλάκια γύρω από τα χειμωνιάτικης συγκομιδής λαχανικά του κήπου σας ώστε ακόμα και στις ημέρες συνεχόμενης βροχής το νερό να μην λιμνάζει.
- Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για ότι χρειάζεστε για τον κήπο σας, επισκεφθείτε τώρα το Αγροτικό Σπίτι!
Κατάστημα Α
Ναυαρίνου & Καποδιστρίου 17, Πειραιάς, Ελλάδα
Τ: 2104113467
Κατάστημα Β
Κουντουριώτου 134, Πειραιάς, Ελλάδα
Τ: 2104135553