Ο όρος οστικό οίδημα συνήθως αναφέρεται σε περιοχές εντοπισμένης οστικής ευαισθησίας μετά από τραυματική βλάβη όπου ακτινολογικά δεν καταγράφεται κάταγμα. Αυτοί οι τραυματισμοί αναφέρονται και σαν υπο-περιοστικά αιματώματα που παραμένουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
Η ανακάλυψη και η αυξανόμενη χρήση της MRI στην έρευνα και την μελέτη των τραυματισμών και κυρίως των οξέων έφερε στο φώς μια νέα τραυματική κατάσταση, το οστικό οίδημα. Είναι χαρακτηριστικά ορισμένων κοινών αθλητικών κακώσεων καικυρίως κακώσεων των συνδέσμων. Αυτός ο τραυματισμός αναγνωρίζεται σαν εστιακό σήμα ανωμαλίας στον υποχόνδριο οστικό μυελό των μηριαίων κονδύλων και του κνημιαίου πλατό ως αναφορά το γόνατο και παρουσιάζουν δοκιδωτά κατάγματα, αιμορραγία και οίδημα του μυελού χωρία διάσπαση του παρακειμένου φλοιού ή του υπερκείμενου αρθρικού χόνδρου. Αυτές οι αλλοιώσεις δεν αναγνωριζόταν με τις συμβατές ακτινογραφίες και το οστικό οίδημα δεν ανιχνευόταν πριν την έλευση της MRI.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
● Οι αλλοιώσεις μοιάζουν με «δικτυωτές ερπητικές δοκίδες» με συμφύσεις διαφορετικού βαθμού στα μυελικά τμήματα αλλά μακριά από τον παρακείμενο φλοιό και τον αρθρικό χόνδρο.
● Γεωγραφικές που χαρακτηρίζονται από την γειτνίαση τους με το παρακείμενο φλοιώδες οστό και με περιφερικές αποτυπώσεις του δικτυώματος, είναι άμορφες και με συμφύσεις και παρουσιάζουν υψηλής έντασης σήμα στο επιφυσιακό λίπος.
● Γραμμικές αλλοιώσεις που περιγράφονται σαν ξεχωριστές και μικρότερες από 2mm πάχος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το οστικό οίδημα κατατάσσεται στους οξείς τραυματισμούς και είναι δύσκολο να προληφθούν. Συνήθως η θεραπεία συνίσταται:
● Χρήση πάγου για μείωση του πρηξίματος.
● Ανάπαυση.
● Αποφόρτιση του σκέλους.
● Χρήση ibuprofen και acetaminophen για τον πόνο.
● Χρήση μικρό ρευμάτων ώστε να βοηθήσουμε την πρόοδο της ίασης. Γνωρίζουμε ότι μετά από κάθε τραυματισμό υπάρχει μια ¨αναστάτωση¨ στα ηλεκτρικά πεδία του σώματος. Η θεραπεία αποσκοπεί στο να παράγει ο οργανισμός ηλεκτρικά σήματα που απαντώνται φυσιολογικά οπότε το σώμα διεγείρεται και ¨επισκευάζει¨ τους τραυματισμένους ιστούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ένταση και ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται είναι τόσο μικρή που το άτομα με δυσκολία αισθάνεται το ρεύμα.
● Διαμαγνητική Αντλία.
● Η κατανάλωση ενός σημαντικού συστατικού του φρέσκου ανανά η Bromelain είναι ένα πρωτεϊνικό πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην θεραπεία ποικίλων τραυματισμών συμπεριλαμβανομένων και των οστικών οιδημάτων. Είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία υπό μορφή κάψουλας.
● Η βιταμίνη Κ και C μπορούν επίσης να βελτιώσουν την κατάσταση.
ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ Α.Τ.Ε.Ι ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ 3958
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ