Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την πέμπτη έκθεση του Project / Νέοι καλλιτέχνες, «Ορίζοντες Τόπων», με έργα του Λευτέρη Βελέτζα.
Ο ίδιος αναφέρει για τη δουλειά του οτι:
Ο ορίζοντας αποτελεί ένα καθολικό σχήμα προσανατολισμού και ταύτισης αποτελώντας ένα ευέλικτο και αξεπέραστο όριο συνεχώς σε σχέση με την υποκειμενικότητα, το οποίο οριοθετεί κάθε φαινόμενο. Η λέξη όριο δεν έχει απαραίτητα αρνητική χροιά (Geniusas, 2012). Ο Heidegger αναφέρει πως δεν είναι αυτό όπου τερματίζει κάτι, αλλά όπου κάτι αρχίζει την ουσία του (M. Heidegger, 2008). Η ετυμολογία της λέξης ορίζοντας φανερώνει τη σχέση της με το όριο: ορίζοντας <ορίζων κύκλος< ορίζειν , όπου ορίζω σημαίνει αποτελώ το όριο. Εφόσον ο ορίζοντας ορίζει και τα φαινόμενα αποκτούν το νόημά τους κατά τη διαδικασία του ορισμού τους, τότε ο ορίζοντας μπορεί να θεωρηθεί ως το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά αποκτούν ένα νόημα. Ο ορίζοντας υπογραμμίζει τον υποκειμενικό χαρακτήρα της αντιληπτής πραγματικότητας και κάνει τον παρατηρητή να αποκτήσει επίγνωση της αντίληψής του, της θέσης του και του εαυτού του (Didier, 2011). Ο ορίζοντας είναι σχετικός με την τρέχουσα πλαισιοθέτησή μας (Geniusas, 2012, 2).
Με αυτή τη σειρά έργων επιχειρώ να προσεγγίσω μορφολογικά και εννοιολογικά τον ορίζοντα δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται μέσα στο τοπίο και τη σχέση του με τον παρατηρητή. Ως μέσο υλοποίησης της ιδέας επιλέχτηκε η χαρακτική λόγω της πολλαπλότητας, ώστε οι μήτρες να επαναπροτείνονται σε μεταξύ τους συνδυασμούς, αλλά και λόγω της έμμεσης διαδικασίας φανέρωσης του ορίζοντα. Δεν είναι το χέρι του καλλιτέχνη που τον οριοθετεί στο χαρτί, αλλά το πλησίασμα δύο χαραγμένων επιφανειών κατά τη διάρκεια του περάσματος τους από το πιεστήριο. Οι χαρακτικές μήτρες τυπώνονται σε οριακή απόσταση μεταξύ τους ως προς τον κατακόρυφο άξονα, ώστε το κενό που παρεμβάλλεται να ενσωματώνεται στη συνολική σύνθεση.
Ο Λευτέρης Βελέτζας είναι Έλληνας εικαστικός, χαράκτης και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Η ενασχόλησή του με την τέχνη της χαρακτικής ξεκίνησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας όπου παρακολούθησε το Εργαστήριο Έντυπης Τέχνης με δασκάλα τη χαράκτρια Eva Lipartiti. Από το 2012 έως και το 2017 φοίτησε στο Εργαστήριο Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με δασκάλες τη Δήμητρα Σιατερλή και τη Σοφία Παπαδοπούλου. Η εικαστική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χαρακτική και τη φωτογραφία. Τα θέματα των έργων του, αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως καθηγητής εικαστικών μαθημάτων.
Το Project / Νέοι καλλιτέχνες υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εκτός|Χώρος Τέχνης
Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 7/07 – Σάββατο 31/07
Έναρξη έκθεσης: Τετάρτη 7/07 18:00 – 21:00
Ξενάγηση στην έκθεση: Σάββατο 5/06 18:00 – 21:00