Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη και τις ημέρες του καύσωνα χρειάζονται ειδική φροντίδα.
Δείτε, λοιπόν, πώς δεν θα ταλαιπωρηθεί το μωράκι σας αυτές τις δύσκολες ημέρες.
- Καλό θα ήταν να μην πάτε βόλτα, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν παρόλα αυτά πρέπει να βγείτε, ας είναι πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα, όταν πια έχει πέσει ο ήλιος και με ομπρέλα στο καρότσι. Το μωρό πρέπει να φοράει αντηλιακό (αν είναι άνω των 6 μηνών) και καπέλο και ένα ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο φορμάκι.
- Μείνετε εντός οικίας, με κατεβασμένα τα ρολά, κλειστά τα τζάμια, με ανεμιστήρα και κλιματισμό (χωρίς τα τελευταία να χτυπάν κατευθείαν το μωρό σας).
- Ντύστε το μωρό ελαφριά, με ένα βαμβακερό φανελάκι αν είναι κάτω των 6 μηνών ή κρατήστε το μόνο με την πάνα αν είναι άνω των 6 μηνών.
- Κάντε του δροσερά (και όχι κρύα) μπανάκια. Ευκαιρία να παίξετε με το νερό και να δροσιστείτε και εσείς.
- Προσέξτε μήπως το μωρό αφυδατωθεί. Το πιθανότερο είναι ότι και το ίδιο θα ζητήσει περισσότερο γάλα τις ημέρες με την πολλή ζέστη. Αν θηλάζετε, ταΐστε το όποτε θέλει, ακόμα και πιο συχνά από όσο σας έχει συνηθίσει. Αν το μωράκι σας είναι άνω των 6 μηνών, μπορεί, εκτός από γάλα, να πιει και νεράκι ή χυμό καρπούζι, που είναι ιδιαίτερα ενυδατικός και γίνεται πανεύκολα στο blender.
Πρέπει ακόμα να γνωρίζετε ότι:
- Τα μωρά ανεβάζουν πολύ εύκολα τη θερμοκρασία του σώματός τους και αισθάνονται τη ζέστη γρηγορότερα από τους ενήλικες. Όμως, δεν ιδρώνουν πολύ και το σώμα τους δεν δροσίζεται εύκολα, ούτε προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
- Όταν κινούνται, τα μωρά και τα μικρά παιδιά ζεσταίνονται αμέσως και παράγουν 20% με 25% περισσότερη θερμότητα από τους ενήλικες.
- Ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, το ζεστό δέρμα στην αφή, η γρήγορη αναπνοή και η υπερδιέγερση μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια αφυδάτωσης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές τις ημέρες, με την πολλή ζέστη, ας είστε σε επικοινωνία με τον παιδίατρό σας, για να σας κατευθύνει σε ό,τι χρειαστείτε.