Τετάρτη απόγευμα, το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οπότε έχουμε αποφασίσει με την παρέα να κανονίσουμε ένα θέατρο. Ψάξαμε αρκετά μέχρι να βρούμε την παράσταση που θα άρεσε σε όλες μας, είμαστε και περίεργες βλέπεις. Αφού ρωτήσαμε γνώμες, διαβάσαμε κριτικές, αποφασίσαμε να δούμε μία μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στην τραγωγία του Ευρυπίδη “Μήδεια” και στο δράμα του Χένρικ Ίψεν, “Το κουκλόσπιτο”.
Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη
Φτάσαμε λίγο μετά τις 20:00, βολευτήκαμε στις θέσεις μας, να σημειωθεί ότι η παράσταση διαδραματίστηκε στην αποβάθρα του “Τρένου στο Ρουφ”, λόγω ζέστης, γαρ. Μάλλον αυτό που μας παρακίνησε να διαλέξουμε τελικά αυτή την παράσταση ήταν το πως παρουσιάζει τη φύση της γυναίκας, διαχρονικά, απέναντι στο κατεστημένο πρότυπο του άνδρα. Μία διαδρομή που ξεκινά από τις αρχετυπικές μορφές και φτάνει έως τις νεότερες εκφράσεις της γυναικείας θέσης στην κοινωνία την οποία, διαρκώς τη διεκδικούμε. Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα μακριά από την αντρική προστασία χάνει την αξία και το νόημα της ύπαρξης της. Μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας, δέχεται στωικά τη νέα της θέση, ή αντιδρά στην προδοσία, επιζητώντας την εκδίκηση και την τιμωρία του άντρα προδότη. Η Μήδεια του Ευριπίδη, αποτελεί, ίσως, το πιο δυνατό παράδειγμα στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι η γυναίκα που δε θα διστάσει να σφάξει τα ίδια της τα παιδιά, για να πάρει εκδίκηση. Στη δεύτερη περίπτωση, η Νόρα, ή γενικότερα η γυναίκα παίρνει ώθηση από την προδοσία. Αναλογίζεται τη θέση της και αναλαμβάνει η ίδια να προστατέψει τον εαυτό της και να διεκδικήσει την αυτονομία της. Χειραφετείται και γυρνάει την πλάτη στον άνδρα-προστάτη. Η Νόρα του Ίψεν είναι ίσως το σημαντικότερο σύμβολο, κατά γενική ομολογία, της γυναικείας χειραφέτησης και ανεξαρτησίας.
Εμείς απολαύσαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό την 70′ σε διάρκεια παράσταση, αφού ακόμα και τώρα ζητήματα της γυναικείας χειραφέτησης και δικαιωμάτων, δεν έχουν επιλυθεί επαρκώς και είναι διαρκώς υπό διαπραγμάτευση και συζήτηση. Βλέπεις, η κοινωνία έχει πολύ δρόμο ώσπου να αναγνωρίσει πως γυναίκα και άνδρας μόνο σε σωματική διάπλαση διαφέρουν και να τους αποδώσει τα ίδια δικαιώματα. Πόσω μάλλον, να εμπεδώσει πως η γυναίκα δεν εξαρτάται σε κανένα επίπεδο από τον άνδρα.
Μπορείτε να την δείτε για ακόμα 3 μοναδικές βραδιές στις 5,11,12 Ιουλίου στην αποβάθρα του “Τρένο στο Ρουφ”. Την παράσταση πλαισιώνουν οι εξής ηθοποιοί και χορευτές: στο ρόλο της Μήδειας η Mαρία Εγγλεζάκη, στο ρόλο της Νόρα η Μαρία Καρβουνίδου. Χορεύουν οι: Φαίδρα Χαραλαμπίδου Ελένη Χρυσομάλλη.