Γράφτηκε ιστορία στο άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ τη Δευτέρα (7/2) στο Πεκίνο όπου διεξάγονται οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα εντυπωσίασε με το πρόγραμμά της στο πλαίσιο του ομαδικού ελεύθερου κι έτσι σφράγισε τη νίκη για την ομάδα της χώρας της. Όμως το πρόγραμμά της είχε κάτι ανεπανάληπτο…
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, μια αθλήτρια εκτέλεσε με επιτυχία τετραπλό άλμα στη διάρκεια του προγράμματός της. Και μάλιστα η Βαλίεβα το κατάφερε δύο φορές, ενώ μια τρίτη απόπειρα απέτυχε για μια μικρή λεπτομέρεια.
Μάλιστα ο επίσημος λογαριασμός τον Ολυμπιακών Αγώνων με ένα ενθουσιώδες tweet πανηγύρισε αυτή την ιστορική στιγμή.
Η Καμίλα, που ξεκίνησε από τριών ετών το πατινάζ, κατάγεται από το Καζάν της Ρωσίας. Έχει στεφθεί πρωταθλήτρια Ρωσίας και Ευρώπης το 2022 και πρωταθλήτρια εφήβων το 2020.
Μιλήσαμε με την Άννα Χατζηαθανασίου, Ελληνίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και Διεθνή Κριτή, για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό που συνέβη χθες στο Πεκίνο.
Μπορείς να μας εξηγήσεις τι είδαμε χθες από τη Βαλίεβα στο Πεκίνο; Γιατί ήταν ιστορική στιγμή;
Χθες η Βαλίεβα διαγωνίστηκε σε αυτό που λέγεται team event, όπου διαγωνίζονται αθλητές και συγκεντρώνουν πόντους για τη χώρα τους. Έτυχε και διαλέχτηκε η Καμίλα να διαγωνιστεί στο team event, θα μπορούσε κάλλιστα κάποια άλλη αθλήτρια από τη Ρωσία. Παρουσίασε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα που περιείχε μέσα δύο τετραπλά άλματα κι ένα τριπλό άξελ και γι αυτό θεωρήθηκε ιστορική στιγμή. Ήταν η πρώτη ουσιαστικά που προσγείωσε τετραπλό καθαρό άλμα σε πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σάλχοφ, τόλουπ, άξελ…. είναι όλα τα τετραπλά άλματα ίδια; Είναι κάποιο ποιο δύσκολο από τα άλλα;
Υπάρχουν έξι άλματα στο πατινάζ. Είναι το τόλουπ, το σάλχοφ, το λουπ, το φλιπ, το λουτζ και το άξελ. Μεταξύ τους είναι διαφορετικά. Το άξελ είναι το πιο δύσκολο και πάμε προς το τόλουπ που είναι το πιο εύκολο. Και μετά πάμε στα διπλά, στα τριπλά κτλ. Οπότε η Βαλίεβα εκτέλεσε ένα τετραπλό σάλχοφ, ένα τετραπλό τόλουπ και ένα τριπλό άξελ. Τετραπλό άξελ δεν έχει καταφέρει -ακόμα- κανένας αθλητής στον κόσμο. Υπάρχουν άλλες Ρωσίδες που θα δουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο ατομικό των γυναικών οι οποίες θα δοκιμάσουν τετραπλό λουτζ και τετραπλό φλιπ… και μάλλον θα το καταφέρουν κιόλας. Για παράδειγμα, η Τρούσοβα και η Σερμπακόβα θα δοκιμάσουν πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς τετραπλό λουτζ και τετραπλό φλιπ. Οπότε περιμένουμε ακόμα πιο δύσκολα elements όπως λέμε και θα δούμε να γράφεται ξανά ιστορία. Απλά η Καμίλα “έτυχε” και ήταν η πρώτη στο πλαίσιο του ομαδικού.
Διαβάζω ότι τετραπλό άλμα είχε ξαναγίνει απλά όχι σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι σημαίνει να εντάσει μια αθλήτρια ένα τετραπλό άλμα (ή περισσότερα όπως η Βαλίεβα) στο ολυμπιακό της πρόγραμμα;
Σωστά. Στους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς δεν είχε καταφέρει κάποια γυναίκα να προσγειώσει τετραπλό, αλλά τα προηγούμενα χρόνια στα Παγκόσμια είχαν καταφέρει να “προσγειώσουν” τετραπλά άλματα ρωσίδες αθλήτριες (και η Βαλίεβα). Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο τεχνικά και είναι μεγάλο ρίσκο. Κι αυτό γιατί είναι ένα άλμα που δεν είναι πάντα “σταθερό” και απαιτεί μεγάλη δύναμη και πολύ “σταθερότητα” στον αέρα. Για να δοκιμάσει μια αθλήτρια τετραπλό άλμα στο πρόγραμμά της σημαίνει ότι ρισκάρει πολύ αλλά αν το καταφέρει θα πάρει πολλούς πόντους και θα είναι σίγουρα ψηλά στα αποτελέσματα.
Ισχύει ότι δεν επιτρέπονται τα τετραπλά άλματα στο ατομικό πρόγραμμα γυναικών; Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει ο κανονισμός;
Αυτό που ισχύει βάσει των κανονισμών είναι ότι στις γυναίκες δεν επιτρέπεται τετραπλό άλμα στο συντομο πρόγραμμα, για παράδειγμα στον ημιτελικό. Στο ελεύθερο πρόγραμμα -όπως έκανε ήδη η Καμίλα Βαλίεβα χθες- επιτρέπονται τετραπλά άλματα. Από την άλλη στους άντρες επιτρέπονται τετραπλά άλματα και στο σύντομο πρόγραμμα και στο ελέυθερο. Αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, εφόσον πλέον οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τετραπλά άλματα με άνεση και ασφάλεια. Λογικά από του χρόνου να δούμε αλλαγή του κανονισμού, αλλά φυσικά τίποτε δεν είναι σίγουρο.
Έχουμε φτάσει σε σημείο που τα τετραπλά άλματα είναι πιο εφικτά ή είναι θέμα του εξαιρετικού ταλέντου της συγκεκριμένης αθλήτριας;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο οι γυναίκες να κάνουν τετραπλά άλματα γιατί απαιτούν μεγάλη δύναμη, αλλά είναι και θέμα τεχνικής. Ουσιαστικά αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχει εξελιχθεί η τεχνική στο καλλιτεχνικό πατινάζ και ειδικά από τη Ρώσικη σχολή. Και γι αυτό έχουν βρει τρόπο ώστε και οι γυναίκες να καταφέρνουν να κάνουν τετραπλά άλματα. Θα λέγαμε ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε φανταστεί κανείς ότι αυτό μπορεί με κάποιο τρόπο να “δουλευτεί”. Πλέον οι Ρώσοι έχουν πάει ένα επίπεδο παραπέρα. Δοκιμάζουν και ρισκάρουν, αλλά σίγουρα ακόμα και με προπόνηση δεν μπορούν όλες οι αθλήτριες. Πρέπει να υπάρχει και ένα ταλέντο παραπάνω στην αθλήτρια και σε συνδυασμό με τη δουλειά του προπονητή και όλης της ομάδας προκύπτει που μπορεί να φτάσει και τι να καταφέρει.
Τέλος, τι είναι το prerotation και γιατί γίνεται λόγος γι’ αυτό τελευταία;
Το prerotation είναι θα λέγαμε μια “λάθος” τεχνική, είδικα στα άλματα που χρησιμοποιούμε το “δοντάκι” (αυτό που λέμε toe) για να πηδήξουμε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιος αντί να καρφώσει κάθετα και να κάνει το άλμα κατευθείαν πάνω στον αέρα, λιγάκι στρίβει το toe πριν το άλμα και γλιτώνει λίγη από την περιστροφή στον αέρα. Η αλήθεια είναι πως συνήθως οι Ρωσίδες έχουν αυτο το σύστημα. Πλέον συζητείται από τους ειδικούς στη Διεθνή Ομοσπονδία ώστε να το εντάξουν στα λάθη ώστε εμείς οι κριτές όταν το εντοπίζουμε να αφαιρούμε πόντους από τη βαθμολογία. Είναι πολύ πιθανό μετά από αυτούς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς το prerotation να μην επιτρέπεται στους αθλητές και τις αθλήτριες.
Πηγή: Newsroom