Συναντήσαμε τη συγγραφέα του παιδικού έργου «Το Μήλο της Χιονάτης», Βίκυ Θαλασσινού, προκειμένου να μας μιλήσει για την παράσταση που παίζει και σκηνοθετεί. Ας πάμε να μάθουμε περισσότερα για το περιβόητο μήλο της χιονάτης που δημιουργεί πολλούς μπελάδες, κάθε Κυριακή στη μια στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής…
Κυρία Θαλασσινού φτιάξατε μια παράσταση εμπνευσμένη από το παραμύθι της Χιονάτης. Δεν είναι όμως η ίδια ιστορία. Μιλήστε μας για την παράσταση σας.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη μου να γράψω ένα έργο για παιδιά που να μιλάει για καταστάσεις και ζητήματα που αφορούν τα σύγχρονα παιδιά. Όμως ήθελα να γίνει αυτό μέσα από ένα παραμύθι. Πιστεύω στη δύναμη του παραμυθιού. Ο μαγικός του κόσμος τα κάνει όλα πιο εύκολα. Είναι ένας κώδικας που τα παιδιά καταλαβαίνουν.
Κατακόκκινο και φρέσκο το μήλο της Χιονάτης αλλά από μέσα κρύβει όλα τα κακά του κόσμου. Πολύ άτακτο το μήλο σας… Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε;
Το μήλο είναι ένα σύμβολο αρχετυπικό. Το συναντάμε σε πολλούς μύθους συνήθως με αρνητική σήμανση. Εγώ πήρα το μήλο της Χιονάτης που είναι γνωστό σε όλα τα παιδιά, λόγω του παραμυθιού και έφτιαξα ένα διαθεματικό έργο. Στις τέσσερις διαφορετικές ιστορίες μιλάω για το μίσος, τη ζήλια, τον ρατσισμό, τον πόλεμο, τον φασισμό, την κοροϊδία, το bullying. Θέματα δύσκολα να δοθούν μέσα από ρεαλιστικές καταστάσεις σε τόσο τρυφερές ηλικίες, ενώ μέσα από το παραμύθι, το τραγούδι, τη διάδραση και το χιούμορ, το μήνυμα περνάει πολύ πιο εύκολα
Προτιμήσατε να εντάξετε τραγούδια από την ελληνική παράδοση. Γιατί;
Ένας από τους στόχους της ομάδας La Strada είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τα παραδοσιακά μας ακούσματα. Στην εποχή μας τα παιδιά δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες να το κάνουν αυτό. Εμείς αγαπάμε τους παραδοσιακούς μας ρυθμούς που είναι πλουσιότατοι και θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά να τους αγαπάνε εξίσου. Είναι εντυπωσιακό πως παρόλο που τα παιδιά δεν γνωρίζουν τα περισσότερα τραγούδια μπαίνουν αμέσως στο ρυθμό τους χορεύουν και τραγουδούν μαζί μας. Φέτος μάλιστα το προχωρήσαμε λίγο παραπάνω αφού το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών;
Οι παραστάσεις μας είναι διαδραστικές. Τα παιδιά συμμετέχουν. Συμφωνούν ή διαφωνούν με τους ήρωες. Μας δίνουν τις ιδέες τους. Παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν. Διασκεδάζουν μαζί μας. Το μήλο πάντως λειτουργεί καταλυτικά. Ακόμη και τα μικρότερα καταλαβαίνουν τον συμβολισμό του και οι ιδέες τους όταν τους ζητάμε ένα τρόπο να το ξεφορτωθούμε είναι εντυπωσιακές!
Πόσο σημαντικό είναι το θέατρο στην παιδική ηλικία;
Ο ρόλος του θεάτρου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού πιστεύω είναι πολύ σημαντική. Το θέατρο αντίθετα με την τηλεόραση και τα υπόλοιπα μέσα είναι κάτι ζωντανό. Τους δίνει την ευκαιρία να σκεφτούν, να φανταστούν, να συμμετέχουν σε ένα κόσμο μαγικό που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια τους. Αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη και ετοιμάζει ενεργούς πολίτες. Το θέατρο είναι μια πράξη πολιτική και οφείλουμε ως ενήλικες να μυήσουμε τα παιδιά μας στη μαγεία του, που θα τους αποκαλύψει τις πιο βαθιές αλήθειες της ζωής.
Με την Θεατρική ομάδα LA Strada που έχετε δημιουργήσει με την ηθοποιό Δώρα Θωμοπούλου, δεν παίζετε μόνο στο θέατρο αλλά πηγαίνετε καθημερινά και σε σχολεία. Πείτε μας λίγα λόγια.
Στα σχολεία πηγαίνουμε πρώτα σαν μαθητές και ύστερα ως ηθοποιοί, συγγραφείς κτλ. Κάθε φορά βιώνουμε και μια καινούργια εμπειρία, ως καλλιτέχνες αλλά και ως άνθρωποι. Τα παιδιά μας δέχονται στον χώρο τους, στην ομάδα τους και είναι πάντα τόσο διαφορετικά και τόσο ανοιχτά στις ιδέες και στις σκέψεις τους που πραγματικά φεύγουμε εντυπωσιασμένοι. Τα παιδιά μπορούν να δώσουν εξαιρετική τροφή για σκέψη και δημιουργία. Φτάνει να μάθουμε να τα ακούμε και να τα εμπιστευόμαστε. Είναι το καλύτερο και το πιο απαιτητικό κοινό. Μαζί με την συνεργάτρια μου Δώρα Θωμοπούλου αξιολογούμε τις εμπειρίες μας και προχωράμε παρακάτω. Η συνεργασία μας είναι πολύτιμη.
Εσείς ασχολείστε αμιγώς με το θέατρο για παιδιά; Τι σας έκανε να ακολουθήσετε αυτόν τον θεατρικό δρόμο;
Όχι, δεν ασχολούμαι μόνο με το θέατρο για παιδιά. Έχω γράψει και αρκετά έργα για ενήλικες που έχουν ανέβει κατά καιρούς. Για παράδειγμα το έργο μου “Ηθοποιοί είστε και φαίνεστε” έχει ανέβει στο φεστιβάλ της πειραματικής σκηνής του εθνικού θεάτρου, ενώ διδάσκω στο τμήμα δημιουργικής γραφής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Δεν ξεχώρισα ποτέ τα έργα για παιδιά από τα έργα για ενήλικες. Για μένα μόνο οι κώδικες αλλάζουν. Ότι και να γράφεις και σε όποιο κοινό να απευθύνεσαι πρέπει να είσαι έντιμος , ειλικρινής και να έχεις κάτι να πεις. Ομολογώ πάντως ότι το ποδικό κοινό έχει μια αμεσότητα στις αντιδράσεις του που με συγκινεί. Νιώθω ότι γράφοντας για τα παιδιά χτίζω ένα κομματάκι από τον χαρακτήρα τους και ζω μια σταλιά από τη ζωντάνια τους.
Δύσκολος δρόμος γιατί ο δημιουργός δεν αρκεί να έχει ταλέντο και φαντασία αλλά και να γνωρίζει τον εκπαιδευτικό κώδικα.. εσείς είστε και παιδαγωγός.
Ναι εκτός από Ηθοποιός έχω σπουδάσει Νηπιαγωγός-εμψυχωτής και Θεατρολόγος. Ο συνδυασμός αυτών των σπουδών με έχει βοηθήσει πολύ στον τρόπο που προσεγγίζω τα παιδιά.
Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Πάντα επεξεργαζόμαστε καινούργιες ιδέες και τρόπους να προχωρήσουμε καλλιτεχνικά. Τον Μάρτιο η Δώρα Θωμοπούλου κι εγώ, η ομάδα La Strada δηλαδή θα παρουσιάσει στο θέατρο Μπιπ ένα έργο για ενήλικες. Τον Πελεκάνο ένα σπουδαίο έργο του Στρίμπεργκ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Φοινίτση. Μαζί μας θα παίξει ο Δημοσθένης Ελευθεριάδης. Στην ομάδα όπως έλεγα και πριν πιστεύουμε ότι το θέατρο είναι ένα,, απλώς έχει διαφορετικές εκφάνσεις.