Οι γιορτές έφτασαν και παρότι φέτος, τα ξέφρενα party και οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις, έδωσαν τη θέση τους σε ζεστά, αγαπησιάρικα, οικογενειακά και φιλικά δείπνα με τους απολύτως… απαραίτητους, οφείλουμε να τις γιορτάσουμε στο έπακρον, όπως ακριβώς τους αρμόζει!

Και αυτό… θα κάνουμε!

Για αυτό φροντίσαμε και τρυπώσαμε στις κουζίνες των πιο διακεκριμένων σεφ της χώρας και σας παρουσιάζουμε συνταγές για… πεντανόστιμες γιορτές που θα μείνουν σε όλους σας αξέχαστες!

Βασίλης Καλλίδης

Νουά γαλακτος στη γάστρα με πουρέ από γλυκοπατάτες.

Υλικά:

1500-1800 γρ νουά από μοσχάρι γάλακτος

1 καρότο σε χοντρά κομμάτια

2 κλαρακια σέλερι ολόκληρα

1 κρεμμύδι κομμενο στη μέση

2 ποτήρια κόκκινο κρασί

2 ποτήρια νερό ζεστό

3 σκελίδες σκόρδο

1 κύβος νοστιμιάς

αλάτι και πιπέρι

για τον πουρέ γλυκοπατάτας:

1 κιλό γλυκοπατάτες πορτοκαλί ή άσπρες

2 κ.σ. βούτυρο

1/2 φλ ζεστό γάλα

αλάτι

Εκτέλεση:

Τρυπάμε το μοσχάρι με ένα μαχαιράκι και μπήγουμε μέσα τα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε και το ακουμπάμε μέσα σε μια γάστρα. Βάζουμε τριγύρω τα λαχανικά, τον κύβο, το κρασί και το ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και ψήνουμε αρχικά στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά και στη συνέχεια στους 190 για δυο ώρες.

Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 20 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το κρατάμε ζεστό.

Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τις σουρώνουμε. Τις ξαναβάζουμε στη ζέστη κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο. Λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή ένα σύρμα και προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματισθεί ένας αφράτος πουρές.

Σερβίρουμε το κρέας μαζί με τον πουρέ. Περιχύνουμε με λίγο από το ζουμί της γάστρας.

Καλή σας όρεξη!

———————————————————————————————————————————————–

Δημήτρης Χρονόπουλος

Μαρέγκες με αέρινη κρέμα πορτοκάλι, ρόδια και cranberry

Υλικά:

Αέρινη κρέμα πορτοκάλι

Κρέμα γάλακτος 35% 500gr

Ζάχαρη κρυσταλλική 15gr

Ξύσμα πορτοκάλι ¼ τμχ

ΕΠΙΠΛΕOΝ ΥΛΙΚΑ

Cranberries 40gr

Καθαρισμένο ρόδι 120gr

Μαρεγκάκια 75gr (30 τμχ)

Μαρέγκες μεσαίες 14 τμχ

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάτε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και την ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια αέρινη κρέμα σαντιγί

Καλύπτουμε την βάση ενός στρογγυλού μπολ, 23cm διάμετρο και 5cm ύψος, με τα μαρεγκάκια

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τα Cranberries.  

Απλώνουμε την Αέρινη Κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού

Τέλος, τοποθετούμε τις μαρέγκες και διακοσμούμε με τα ρόδια.

Εύχομαι να το απολαύσετε!

———————————————————————————————————————————————–

Λευτέρης Σουλτάτος

Καπρικό στο φούρνο με πατάτες

ΥΛΙΚΑ:

2 Κιλά πανσέτα (χοντρή) με πέτσα

Χοντρό Αλάτι

Φρέσκια ρίγανη

100γρ ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερό

5 πατάτες μεσαίου μεγέθους

Κληματόβεργες

Συνταγή:

Αλατίζουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα (αν θέλουμε βάζουμε και ξύδι).
Παίρνουμε ένα ταψί όπου μέσα βάζουμε τις κληματόβεργες και 2 ποτήρια νερό. Πάνω στις κληματόβεργες βάζουμε το κρέας. ( Το κρέας δεν πρέπει να ακουμπά στα υγρά του).
Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς ) να βράσει για 20 -30 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς και… ξεχνάμε ότι μαγειρεύουμε για 6 ώρες.
Την τελευταία ώρα αφαιρούμε τις κληματόβεργες και προσθέτουμε τις πατάτες, που τις έχουμε κόψει κυδωνάτες, περιμετρικά του κρέατος!
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να καλυφθούν ίσα- ίσα οι πατάτες.

Καλή σας όρεξη!

———————————————————————————————————————————————–

Δημήτρης Σκαρμούτσος

Κολοκυθόσουπα με σκόνη πιπερόριζας και καβουρδισμένους σπόρους

Υλικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 σκόρδο, ψιλοκομμένο

450 γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα και τεμαχισμένα

450 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και τεμαχισμένη

1 πατάτα, ξεφλουδισμένη και τεμαχισμένη

500 ml ζωμό κότας

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

1 κ.σ. σκόνη πιπερόριζας

1 κ.σ. σπόρους κολοκύθας

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1/2 κ.γ. μέλι

½ κ.γ. θυμάρι

½ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, την κολοκύθα, την πατάτα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το ζωμό κότας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη πιπερόριζας.

Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα υλικά.

Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρώς τους σπόρους κολοκύθας και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το μέλι, το θυμάρι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη σούπα .

Μοιράζουμε σε μπολ, ρίχνουμε μία κουταλιά μίγμα γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγους καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους και σερβίρουμε συνοδεία κρουτόν.

Καλή σας όρεξη!

———————————————————————————————————————————————–