H προστασία των κατοικίδιών από τα παράσιτα, κανονικά είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, αυτή την περίοδο ειδικά, με την άνοδο της θερμοκρασίας, ευνοείται η αναπαραγωγή κάποιων παράσιτων όπως οι κρότωνες (τσιμπούρια), οι ψύλλοι, οι σκνίπες και τα κουνούπια και οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Σημειώνοντας κάθε φορά στο βιβλιάριο του ζώου μας ό,τι σκεύασμα χρησιμοποιούμε για τα παράσιτα (έσω/έξω) και προγραμματίζουμε την επόμενη απαραίτητη αγορά, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να το ξεχάσουμε!

1) Αμπούλες (Spot-on) Η εφαρμογή της στο τρίχωμα του ζώου σκοτώνει όσα παράσιτα έχουν προλάβει να εισχωρήσουν στο τρίχωμα καθώς επίσης κ προστατεύουν να μην μπουν άλλα (τσιμπούρια, σκνίπες, κουνούπια, ψύλλους).

2) Αντιπαρασιτικά κολάρα Τα αντιπαρασιτικά κολάρα συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης (έως και 12μηνο). Το φάρμακο που περιέχεται στο κολάρο απελευθερώνεται σταδιακά και απωθεί όλα τα επικίνδυνα παράσιτα. Για την σωστή αποτε λεσματικότητα του, το κολάρο θα πρέπει να ακουμπάει στο δέρμα του ζώου αλλά χωρίς να το πιέζει. Τα περισσότερα είναι και αδιάβροχα , αλλά καλό θα είναι να το προστατεύουμε από το νερό για καλύτερη αποδοτικότητα του κολάρου.

3) Αντιπαρασιτικά χάπια (για εξωπαράσιτα) Τα αντιπαρασιτικά χάπια που χορηγούνται στο σκύλο από το στόμα, σκοτώνουν τα εξωπαράσιτα και τα αυγά τους (ψύλλους και τσιμπούρια) που έχουν εισχωρήσει στο τρίχωμα του σκύλου και λειτουργούν προστατευτικά έως και 3 μήνες.

4) Αντιπαρασιτικά σπρέι  Το υγρό σπρέι ψεκάζεται σε όλο το σώμα του ζώου, και ανάλογα με τα συστατικά του μπορεί να προστατέψει από σκνίπα, κουνούπι, ψύλλους κ τσιμπούρια. Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλο το σώμα με ιδιαίτερη έμφαση στα «γυμνά» σημεία των ζώων (κοιλιά, μασχάλες, πατούσες, μουσούδα). Είναι μια οικονομική λύση όμως θα πρέπει να ψεκάζετε το ζώο σας σε καθημερινή βάση, και ιδιαίτερα πολύ νωρίς το πρωί και τις απογευματινές ώρες με την δύση του ηλίου.

5) Αντιπαρασιτικά σαμπουάν για σκύλους Το αντιπαρασιτικά σαμπουάν είναι μια επιπλέον προστασία από τα κουνούπια για το σκύλο μας, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο άλλο μέσο προστασίας.

TIPS

  • Αποφύγετε βόλτα κατά την ανατολή και την δύση του ηλίου, αυτές τις ώρες που δεν έχει πολύ ήλιο είναι και οι πιο επικίνδυνες.
  • Τοποθετήστε βασιλικό ή λεβάντα στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού που συχνάζει το κατοικίδιο σας, λειτουργεί σαν φυσικό απωθητικό.
  • Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες των εξωτερικών χώρων με λάμπες τύπου LED
  • Απομακρύνετε από την αυλή ή το μπαλκόνι σας οτιδήποτε άχρηστο έχετε (παλιά ξύλα, πέτρες, φύλλα, χόρτα καθώς και λιμνάζοντα νερά που μπορεί να υπάρχουν διότι εκεί γεννούν τα αυγά τους οι σκνίπες.
  • Μία σκελίδα σκόρδο αλεσμένη στο φαγητό του 1-2 φορές την εβδομάδα. Και το σημαντικότερο αιματολογικές εξετάσεις 2 φορές τον χρόνο, 1 την άνοιξη και μία το Νοέμβριο για να έχουμε το κεφαλάκι μας ήσυχο. Το σημαντικότερο όλων στα μολυσμένα ζώα είναι η έγκαιρη διάγνωση με τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο έλεγχο για τη λεϊσμανίαση κ την ερλιχίωση και καλό είναι εκτός από το κλασικό τεστ που κυκλοφορεί να ζητάμε από τον κτηνίατρο να πάρει δείγμα αίματος ώστε να μετρηθεί ο τίτλος αντισωμάτων του παρασίτου στον οργανισμό ακόμα και σε υγιή ζώα αφού τα πιο πολλά θεωρούνται ύποπτα! Εάν το προλάβουμε νωρίς και σε αρχικό στάδιο τότε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αντ. Θεοχάρη 1-3 & Σαχτούρη, Πειραιάς Τ: 2114061973, 6975021235, 6972209278 Ε-mail: [email protected]

Facebook: PAWSE