Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Η τέχνη του είναι αναμφισβήτητα συνυφασμένη με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Ο εμβληματικός ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη.
Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει δει πίνακα του Φασιανού.
Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο. Στις πρώτες συνθέσεις του κυριαρχεί η μορφή του αξιωματικού με τα φουσκωτά, κόκκινα μάγουλα, τα φανταχτερά σιρίτια στη στολή και το γελοιογραφικά υποβλητικό ύφος.
Σταδιακά οι μορφές κινούνται και αποκτούν δική τους ζωή. Γίνονται ζεύγη που γεμίζουν το χώρο μόλις αγγίζουν η μία την άλλη, μένοντας ωστόσο ενωμένες σχεδιαστικά σε μία μάζα.
“Η θυσία”, “Τα πουλια”, “Φτερουγίσματα”, “Χειρομάντης στο δωμάτιο του” αλλά και πολλά άλλα γνωστά έργα του ζωγράφου αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δείτε μερικές από τις κορυφαίες δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού